Translate

петак, 31. октобар 2014.

KUHINJA - prvi deo




   Iz nekog, meni nepoznatog razloga, najteže mi je bilo da napišem tekst o kuhinjama. Mislim da je to prostorija koju najviše volim, dakle nije u tome problem. Problem je u tome što sam najviše projektovala kuhinje i znam o koliko detalja treba misliti. I nisam znala odakle da  počnem. A moram da počnem! Dakle,...da počnemo!

 detaljnije o fotografijama na FACEBOOK stranici MOJA KUCA JE NAJLEPSA
  
   Položaj kuhinje u stanu određen je mestom vodovodnih i električnih instalacija  koje su za kuhinju predviđene. Ako kuhinju želite da premestite na neko drugo mesto u stanu, to će zahtevati dodatne građevinske radove, pa o tome dobro razmislite pre nego što se upustite u taj poduhvat.
   Na početku proverite stanje zidova, podova, električnih vodova, broja i mesta utukača i rasvetnih jedinica, vodovodne instalacije, mesta i broj priključaka za odvod, ventilacione otvore. Sve ovo morate popraviti, zameniti, dodati šta nedostaje, premestiti i doraditi pre nego što prostoriju napunite nameštajem. Ako to ne uradite na početku, svi naknadni radovi će vam oduzeti mnogo vremena, rada, strpljenja i novca.
   Raspored kuhinjskih elemenata je vrlo sličan slagalici – elemente koje imate morate poređati u prostor koji imate, poštujući određena ograničenja, tako da dobijete najbolje rešenje. Nije jednostavno! 

 detaljnije o fotografijama na FACEBOOK stranici MOJA KUCA JE NAJLEPSA
  
   Raspored elemanata u kuhinji ima četiri osnovna tipa:
1)   redni – kada su elementi poređani u red, duž jednog zida. To je raspored koji se koristi u jako uskim kuhinjama. Smatra se da u takvoj kuhinji može da radi samo jedna osoba kojoj je potrebno min 760mm širine slobodnog prolaza za nesmetani rad.
 detaljnije o fotografijama na FACEBOOK stranici MOJA KUCA JE NAJLEPSA
  

2)   paralelni – elementi su raspoređeni duž dva naspramna zida, sa prolazom kroz sredinu. Prolaz mora biti širok najmanje 760mm,
3)   elementi u obliku slova L – koriste se dva zida kuhinje, da bi se povećala radna površina. Ovde se javlja problem iskorišćenje ugaonog elementa.
 detaljnije o fotografijama na FACEBOOK stranici MOJA KUCA JE NAJLEPSA
  

4)   elementi u obliku slova U – ovaj raspored je najbolji za kuhinje veće površine, gde se koriste tri zida prostorije. Ne preporučuje se ako je dužina kraćeg zida manja od 1,90m.

 detaljnije o fotografijama na FACEBOOK stranici MOJA KUCA JE NAJLEPSA
  
Ako je prostorija u kojoj će biti vaša kuhinja nepravilnog oblika, sa upustima, stubovima, kosim krovom, gredama, onda verovatno ne možete kupiti standardne kuhinjske elemente već ih morati praviti po meri.


 Savet – dobro definišite šta želite a rešenje prepustite stručnom licu koje budete angažovali.

  Bez obzira da li ćete kuhinju praviti po meri ili planirate da kupite gotove elemente, trebalo bi da znate koju belu tehniku ćete ugraditi u kuhinju. Pod tim podrazumevam da znate tačno proizvođača, model, tip i oznaku uređaja koji će biti u vašoj kuhinji. Ovo je važno jer savremeni uređaji mogu imati neuobičajne načine ugradnje i neće odgovarati standardnom elemementu.
   Postoje neka nepisana pravila o rasporedu elemenata u kuhinji. Tako, na primer, smatra se da frižider, šporet i sudopera ne bi trebalo da stoje jedan uz drugi, već ih treba odvojiti kuhinjskim elementom. Tehnologija izrade bele tehnike je toliko napredovala da ovakva pravila više nemaju smisla. Zato probajte da napravite raspored koji vama najviše odgovara i koji će vam omogućiti nesmetan rad u kuhinji. 

 detaljnije o fotografijama na FACEBOOK stranici MOJA KUCA JE NAJLEPSA
  
Ali ipak pazite na sledeće:
-         ako vam je kuhinja uska opredelite se za uža vrata na šarke na elementima da bi mogli nesmetano da ih otvorite,
-         ne zaboravite da isplanirate mesto gde ćete držati veće sudove. Morate imati jedan širi element sa pomičnom unutrašnjom policom.
-         Ako ste planirali visoki element na izvlačenje, morate ga postaviti tako da imate dovoljno mesta za izvlačenje da bi mogli dohvatiti i sitnice u dnu police
   

 detaljnije o fotografijama na FACEBOOK stranici MOJA KUCA JE NAJLEPSA
  

-         na tržištu postoje raznovrsni dodaci za kuhinjske elemente koji vam štede prostor, pomažu u ogranizaciji unutrašnjosti elemenata i omogućavaju da iskoristite svaki raspoloživ prostor. Iskoristite ih!
-         gornji elementi se danas prave vrlo visoki, da bi se iskoristila cela visina prostorije. To je odličan način da najviše gornje police iskoristite za odlaganje stvari koje ne koristite stalno,
-         nemojte, po svaku cenu, tražiti da elementi koji su trenutno u modi budu i u vašoj kuhinji. Ako imate nizak plafon, elementi „na kip“ nisu za vas, bez obzira koliko su IN!
-         isto važi i za belu tehniku – ako imate malu kuhinju, dupli „side by side“ frižider sa ledomatom NIJE za vas. 
   

 detaljnije o fotografijama na FACEBOOK stranici MOJA KUCA JE NAJLEPSA
  

-         ne pretrpavajte kuhinju! Znam da na tržištu ima različitih, divnih detalja za kuhinju, koji vam se sviđaju, ali ne možete ih staviti sve odjednom. Viseće svetiljke sa Swarovski kristalima, mesingani držači za krpe i „dim“ staklo u aluminijumskom ramu ne idu u istu kuhinju!
  
  Pored kupatila, kuhinja je prostorija u kojoj se stvara velika količina vodene pare. Zato je jedan od najvaznijih problema koje morate rešiti, provetravanje. Ako vaša kuhinja ima prozor i prirodnu ventilaciju, nemate razloga za brigu. Možete instalirati  aspirator manje snage koji će vam pomoći kod uklanjanja mirisa i to je sve! Ako nemate prozor onda morate imate aspirator velike jačine.
  Rasveta u kuhinji mora biti prilagodjena njenoj nameni. Pored centralnog osvetljenja, korisno je imati i odvojenu rasvetu za radne površine. Tu se možete odlučiti za viseće svetiljke iznad radne površine, skrivenu rasvetu ugrađene u dno gornjih elemenata ili ukrasne svetiljke na zidovima kuhinje. 

 detaljnije o fotografijama na FACEBOOK stranici MOJA KUCA JE NAJLEPSA
   
Sve ovo su tehničke karakteristike kuhinje. A sada o estetici!

1 коментар: