Translate

уторак, 13. март 2018.

PRAZAN ZID - IZAZOV I INSPIRACIJA



       Ne znam kako je sa vama ali suočavanje sa velikim, praznim zidom u enterijeru, nije najprijatnije osećanje. To se obično dešava kada je ostatak vašeg doma sredjen, sve je na svom mestu i baš kada pomislite da ste na kraju posla – zid! E, sad, sredjivanje tog zida zavisi, koliko od zida, toliko i od slika koje posedujete. Ovo slika shvatite u najširem značenju reči!



Slike poznatih majstora
Ako pripadate onim srećnicima koji u svom posedu imaju vredne slike poznatih majstora, takve slike ćete kačiti pojedinačno, odvojene od ostalih. Dajte im prostora da se vide u svoj svojoj lepoti. Bilo bi dobro i da obezbedite i rasvetu koja će osvetljavati ( i naglasiti) samo tu sliku. Takodje, morate je okačiti „u visini očiju“. To znači da bi sredina slike trebala da bude na visini oko 170 cm ili malo više, što zavisi od veličine slike.

Uramljene dragocenosti
    Što se ostalih slika tiče tu su stvari malo opuštenije. Da ovde objasnim ono „ da slika shvatite u najširem značenju“. Naime, u ovom tekstu pod rečju slika podrazumevam i crteže, fotografije, uspomene sa putovanja, motivacione izreke, kolaže, slike od presovanog cveća,....jednom rečju, sve što može da se urami. 


   Današnji trendovi u uredjenju dozvoljavaju da na zid okačite sve ono što bi želeli da gledate u svom stanu i tu nema velikih pravila. Ali...pokušajte da:
-         grupišete slike tako da imaju bar jednu zajedničku karakteristiku, npr. sve imaju isti ram, istog su kolorita, ista je tema na slikama, sve su fotografije, ...


-         iznad komada nameštaja velikog gabarita okačite velike slike ili više manjih a iznad laganih komada male ( npr. iznad ugaone garniture okačite više manjih slika koje će pokriti veću površinu zida a na zid iznad laganog stočića okačite manju sliku....)




-         pokušajte da površina koju slike pokrivaju obrazuju pravilan četvorougao ( zamislite da su sve slike u jednom ramu) ako je to moguće,...




-         bolje je rešenje da nekoliko grupa slika postavite odvojeno, na različitim mestima nego da jedan zid prekrijete svim slikama koje posedujete



   Ali bez obzira da li ćete poštovati sva ova pravila ili ne, najvažnije je da vi volite sve svoje slike, da predstavljaju vas i vaš ukus, da vas podsećaju na drage ljude i lepa mesta i da ih postavite tako da  uživate u njima svakoga dana.
     

Нема коментара:

Постави коментар