Translate

среда, 7. март 2018.

UGRADNI PLAKAR



        U vreme kada sam radila u firmi koja se bavila izradom ugradnih plakara najveći deo razgovora sa klijentima odnosio se na  uredjenje unutrašnjosti plakara tj dimenzije i raspored pregrada u njemu. Zato ću ovaj post posvetiti toj temi.




     Ako ste odlučili da uradite detaljan pregled i reorganizaciju svoje garderobe i pratećih neophodnih stvari verovatno ste došli do zaključka da je pravljenje ugradnog plakara najbolje rešenje. I u pravu ste! Svi materijali, okovi, boje i prateći program koji se nude na tržištu dozvoljavaju da plakar prilagodite svakom prostoru i svim svojim potrebama.

Gde možete postaviti ugradni plakar
     
Ugradni plakar se može postaviti gde god želite u prostoriji. Najbolje je iskoristiti upust u zidu ili nišu koja već postiji u stanu. 




Takodje, odlično rešenje je i postaviti plakar „iza“ vrata, ako postoji neophodnih 60cm (ili idealnih 65cm) 


Možete iskoristiti i ugao sobe ili prostor ispod kosog krova. 




Bez obzira na mesto za koje se odlučite, najvažnija osobina ugradnih plakara je se koristi cela visina prostorije – od poda do plafona!

Sortiranje garderobe
      I tako smo došli do organizacije unutrašnjosti plakara. Unutrašnjost sadrži police, fioke, deo za kačenje garderobe. Kako će biti rasporedjeni i koliko će ih biti zavisi od vas. Zato je važno da pre planiranja plakara sagledate svoju garderobu i sve ono što želite da bude u budućem plakaru. Sortirajte garderobu na:
- sve kratke komade koji zahtevaju da budu okačeni na ofinger kao što su košulje, kratke suknje, sakoi, džemperi, majce, kratke jakne..
- sve duže komade koji se čuvaju okačeni na ofinger kao duge haljine, duge suknje, mantili, kaputi, pantalone....
- komadi koji se čuvaju na policama,
- sitniji delovi garderobe koje držite u fiokama,
- ostale stvari koje želite u plakaru npr. posteljina, peškiri...
- sezonske stvari koje ne koristite svakodnevno npr. koferi, ćebe, ski odelo,....

Podela unutrašnjosti plakara
    Ovo je vrlo važan korak jer svaka od ovih grupa zahteva svoj prostor u plakaru. Ako pretpostavimo da je dubina plakara 60-62cm ovde ću vam navesti okvirne dimenzije prostora potrebnog za svaku od ovih grupa:
-         za kratke komade planirajte visinu 90-100cm,
-         za duže komade na ofingeru morate odvojiti 150cm,
-         za police je dovoljno 30-tak cm ( ja uvek pokušavam da police budu ove dimenzije jer se pokazalo kao idealna dimenzija koja omogućava da pregledno poredjate svoju garderobu ali da možete dohvatiti i one komade koje ste složili u dubini police),
-         moja preporuka je da fioke ne budu pliće od 12cm a da je širina najmanje 30cm. ( ovo su dimenzije čela fioke),
-         za posteljinu, peškire i ostale stvari planirajte police čija će veličina i broj zavisiti od količine stvari koje imate,
-         za krupnije i sezonske stvari u plakaru se koristi gornji deo plakara. Najviša polica je na 210cm i sav prostor iznad nje je namenjen ovim stvarima.
-         ako planirate da u plakaru držite cipele, za to se koristi dno plakara (za čuvanje cipela u kutijama) ili police i žičani elementi koji se u njega ugradjuju.


Širina svih gore navedenih pregrada zavisi od količine stvari koju imate i koju treba smestiti u plakar. Ovde vam moram naglasti da su ovo preporučene dimenzije koje su se meni pokazale kao najbolje, što naravno ne znači da se ne mogu prilagoditi vašim potrebama i raspoloživom prostoru!

Specijalni elementi
    Za sve vaše specifične potrebe postoje različiti dodaci i dizajnerska rešenja. Ali o tome je najbolje da se posavetuje sa dizajnerima. 







Nadam se da će vam ovih nekoliko smernica pomoći da osmislite ormar koji odgovara vašim željama i potrebama.

Ako živite u potkrovlju i želeli bi da napravite ugradni plakar možda će vam primeri o kojima sam pisala ovde pomoći da iskoristite skrivene uglove svog stana. 





5 коментара:

  1. Hvala na ovom tekstu! U pravo vreme ga čitam!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Drago mi je ako vam je ovaj tekst od pomoći. Kod ugradnih plakara ima još toliko detalja koji nisu ušli u ovaj tekst, pa ako vam treba dodatno pojašnjenje ili pomoć, javite mi se ( skhomedesign@gmail.com). Biće mi zadovoljstvo da vam pomognem. Pozdrav!

      Избриши